ANALYSE – Valuta’s uit opkomende landen hebben ondanks het Amerikaans-Chinese handelsconflict en een economische groeivertraging een alleszins redelijk 2019 achter de rug. Wat belooft dat voor 2020, nu de Verenigde Staten en China de handelsvrede hebben getekend?
Bij grote valutaschommelingen denken mensen al snel aan de bitcoin. Die cryptomunt is sinds juli met ruim 40 procent gedaald. Toch staat bitcoin op de huidige koers ruim 100 procent hoger dan eind 2018.
Bij traditionele valuta’s zijn dit soort fluctuaties extreem zeldzaam. Als de waarde van een munt plotseling halveert, worden buitenlandse goederen in één klap onbetaalbaar en valt de import bijna meteen stil.
Toch waren er in 2019 soms flinke koersschommelingen op de valutamarkt. Wat te denken van de Turkse lira? Binnen een half jaar ging de munt met 15 procent onderuit tegenover de euro, om vervolgens ook weer 15 procent te stijgen.
Met een daling van 8 procent ten opzichte van de euro kende de lira een slechter jaar dan heel veel andere valuta’s uit opkomende landen. Ongeveer de helft daarvan won terrein ten opzichte van de euro. En dat is een klein wonder.
Meestal hebben opkomende landen het namelijk lastig als de groei van de wereldhandel afneemt en economische groei vertraagt. De belangrijkste oorzaak is uiteraard het handelsconflict tussen de Verengde Staten en China. Dankzij de overeenkomst die beide landen onlangs sloten, verbeteren de vooruitzichten voor de wereldhandel en de economische groei.
Economisch herstel in 2020: opkomende landen zetten de toon
De meeste economen voorspellen nu dat opkomende landen in 2020 de motor vormen achter een lichte versnelling van het groeitempo. In dit scenario gaan met name valuta’s uit Azië een mooi jaar tegemoet. De landen in deze regio profiteren relatief sterk van een aantrekkende wereldhandel.
Bovendien groeit de onderliggende economie in Azië stevig als gevolg van een stijgende welvaart. Een groeiend deel van de bevolking maakt de stap naar de middenklasse en krijgt meer te besteden.
Valutahandel: let ook op de rente
Wie positie wil kiezen in vreemde valuta’s, moet behalve naar het koersverloop ook naar de rente kijken. In Turkije is die rente bijvoorbeeld bijna 20 procent. Wie zijn geld eind 2018 in lira had gestoken, haalde ondanks de eerder genoemde koersdaling toch een rendement van ruim 10 procent.
Ook in andere opkomende landen ligt de rente soms veel hoger dan in Europa. In Rusland bleef het belangrijkste tarief vorig jaar boven de 6 procent liggen. Tel daar een roebelstijging van 14 procent bij op en je ziet dat durfals die eind 2018 de Russische munt kochten, een prima jaar achter de rug hebben.
Of 2020 echt een goed jaar wordt voor opkomende landen, hangt vooral af wat er in de ontwikkelde wereld gebeurt. Gaat de Amerikaanse president Donald Trump het handelsvuur toch weer opstoken in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november? En wat gebeurt er als er in december nog geen handelsakkoord ligt tussen Groot-Brittannië en Europa?
De onzekerheden zijn niet helemaal verdwenen, maar de aanloop naar 2020 stemt in ieder geval een stuk vrolijker dan de laatste maanden van 2019.
Joost Derks ([email protected]) is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.